tiistai 8. huhtikuuta 2014

Motivoituneena luovempi

Telegraafin tuoreimpana vahvistuksena sain tehtävän. Kirjoita muutama rivi uudesta pestistäsi. Miltä tuntuu olla Telegraafissa töissä.

Lyhyesti voisin sanoa vain että hyvältä. Mutta se ei taida vielä riittää blogiksi asti. Avaanpa vyyhtiä siis hieman laajemmin, muun muassa yrityskulttuurin ja työntekijöiden motivoimisen kannalta.

Millä motivoida työntekijät?


Rahallinen palkitseminen on tietenkin se ensimmäinen ja monelle ehkä tärkein motivaatiotekijä. Mutta riittääkö se, jotta työntekijä antaisi maksimaalisen työpanoksen ja kuitenkin jaksaisi töissä ja olisi motivoitunut? Aiheesta on YouTubessa kiinnostava Dan Pinkin video “The surprising truth about what motivates us”. Videon mukaan suuri palkkio ei välttämättä olekaan kaikki kaikessa. Graafikkona ihastuin myös videon esitystapaan, visuaaliseen kerrontaan piirrosten avulla.

Työntekijän sitouttamisen ja viihtymisen kannalta on olemassa muitakin keinoja kuin rahallinen palkitseminen. Lähtökohtaisesti työntekijät motivoituvat eri asioista. Yksi tekijä on uusien asioiden oppiminen – luottamus siihen, että työ kartuttaa omaa ammattiosaamista joko päivittäisen tekemisen tai kouluttautumisen kautta.  Työn tulisi tietenkin samalla myös olla mielekästä ja sitä kautta palkitsevaa. Ja ennen kaikkea on tärkeää viihtyä työyhteisössään. Miten ihanaa onkaan, kun ympärillä on mahtava porukka, joka tukee ja kannustaa.

Miten siellä töissä sitten viihdytään?Pekka Pohjakallio kirjoittaa osuvasti Älykäs Suomi –blogissa vastauksen piilevän muun muassa armottomassa kehumisessa. Hänen mukaansa myös aikuiset tarvitsevat päivittäistä kehumista – se nostaa motivaatiota ja antaa paremman mielen.

Telegraafissa tämä on ilmeisesti oivallettu jo aikoja sitten. Työpanosta arvostetaan, ja siitä annetaan ihan konkreettinen palaute, monesti myös kehu. Iso peukku tälle oivallukselle! Ja sitten ne muut pienet asiat ja toisten huomioiminen: esimerkiksi ex tempore tarjottu jäätelö aurinkoisena kevätpäivänä. Mikä on sen ihanampaa ja porukan yhteishenkeä nostavampaa kuin pieni irtiotto puurtamisesta.

Telegraafin uutena työyhteisön jäsenenä olen ollut positiivisesti yllättynyt siitä, miten luova ja kannustava ilmapiiri meillä onkaan. Kiitos MT, Päivi, Mari ja Anna, olette mahtava porukka!

Terveisin,
Maarit

1 kommentti: