keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Honeymoon is over!

Muutimme Dubaihin kaksi kuukautta sitten. Honeymoon alkaa olla ohi ja arki on koittanut. Se tarkoittaa meidän perheessämme säännöllisiä arkirutiineja kuten aikaista aamuheräämistä kouluaamuina, koiran ulkoilutusta sekä työn tekemistä.

Etätyö sujuu hyvin, kiitos loistavasti toimivan wifin. Skype-palaveri on helppo ja nykyaikainen tapa kokoustaa. Sekin toimii hyvin. Olen tehnyt yhden matkan Suomeen ja sielläkin tuntuu kaikki pelaavan, kiitos ammattitaitoisten telegraafilaisten. Telegraafin koulutukset ovat lähteneet tällä välin hienosti käyntiin. Ne jatkuvat nyt tauotta, joten käy tutustumassa tarjontaan nettisivuillamme.

Tuhannen ja yhden yön satuja

Ajan täällä paljon autolla. Päivässä kertyy noin 50 kilometriä mittariin. Minulle se on paljon. Ajaessani pääväylän Sheikh Zayed Roadin loputtomassa liikenteessä tulee pohdittua kaikenlaisia kummallisuuksia, joita yleensä vilahtelee silmieni editse.

Arabiemiraatit itsenäistyi vuonna 1972, jolloin maata asuttivat lähinnä beduiinit. Tämähän on pelkkää hiekka-aavikkoa. Öljyn myötä maa vaurastui, ja hienoja pilvenpiirtäjiä alkoi nousta tuhkatiheään. Kehitys on ollut nopeaa.

Burj Kalifa on maailman korkein rakennus. Se nousee aina 800 metriin. Rakennuksessa sijaitsee Armanin loistohotelli sekä toimistotiloja. Burj Kalifassa on 24 000 ikkunaa. Noin 60 ikkunanpesijää putsaa ikkunoita köysitelineiden varassa joka ainoa päivä. Ainoastaan kova tuuli pysäyttää heidän työnsä. Rakennuksen kaikki ikkunat on pesty kolmessa kuukaudessa, jolloin työ alkaa alusta.


Expatit pyörittävät arkea

Miehet ovat täällä yliedustettuina. Sen huomaa erityisesti metrossa, jossa on naisille tämän takia oma osastonsa. Miehiä on 313 sataa naista kohden. Syynä tähän ovat ulkomaiset rakennustyöläiset, joiden perhe on kotimaassa. Kaiken kaikkiaan noin 84 prosenttia asukkaista on ulkomaalaisia.

Keskikesällä lämpömittari nousee lähes 50 asteeseen. Useimmat asfaltit sulavat siinä lämpötilassa. Sen vuoksi tänne on kehitetty erikoisasfaltti, joka kestää jopa 80 asteen kuumuuden. Kesäisin kannattaa pitää kengät jalassa eikä ulkoiluttaa koiraa asfaltilla.

Täällä on ihania vihreitä istutuksia silmänkantamattomiin, hyvinä esimerkkeinä lukuisat golfkentät. Kaiken tämän kastelemiseen tarvitaan paljon vettä. Noin 99 prosenttia Dubain vedestä tislataan merivedestä. Hanavettä voi jopa juoda, mutta useimmat juovat kuitenkin pullotettua vettä. Ihmisistä tulevat jätevedet puhdistetaan ja käytetään kasvien kasteluun.


Noin neljäsosa maailman kaikista nostureista sijaitsi Dubaissa vuonna 2005. Ennusteena on, että vuoden 2020 Expo-maailmannäyttelyn rakentamisen lähtiessä täysillä käyntiin, prosenttiluku on vieläkin korkeampi.


Maailman kallein hotelli Burj Al Arab osuu lenkkipolkumme varrelle. Se on kieltämättä huikea näky. Kiitos sen kurvikkaiden purjeseinien, noin 40 prosenttia sen lattiapinta-alasta on käyttökelvotonta ihmisten asuttamiseen. Ei siis ihme, että asuminen siinä maksaa aika paljon.

Tunne oikeat ihmiset

Mikäli täällä aikoo tehdä bisnestä, on syytä verkostoitua ja hyvin. Kaikki perustuu oikeiden ihmisten tuntemiseen. Ilman suhteita ei ole mitään. Olenkin kaffetellut aika paljon viime aikoina, ja tulen sitä tekemään myös jatkossa. Toivottavasti vatsa kestää. Käyntikortteja toin Suomesta mukanani vinonpinon, joten seuraavaksi laitan ne jakoon.

Olen Turussa taas 9. marraskuuta lähtien. Ota yhteyttä, niin kaffetellaan! Muuten minut tavoittaa parhaiten sähköpostitse.


Dubaista
Marja-Terttu
mt@telegraafi.fi



2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Terveisiä sinne kauas täältä sateisesta Turusta. Kuulostaa varsinaiselta Elämykseltä. Mutta eivätkös paikalliset kahvikupit olekin pienempiä kuin Suomessa...

    VastaaPoista