sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Vientiponnistukset Pisan varassa?

Poikkesin taannoin GESS Dubai 2016 (Global Educational Supplies and Solutions) -messuilla. Olin sopinut sinne tapaamisen EduCluster Finlandin Programme Managerin Jussi Kainulaisen kanssa. Hän on vetänyt vuodesta 2010 suomalaista koulutusvientiprojektia Arabiemiraateissa asemapaikkanaan Abu Dhabi.
Jussi Kainulainen edistää suomalaista koulutusvientiä Arabiemiraateissa.
EduCluster Finland (ECF) kertoo itsestään nettisivuillaan näin: ”Olemme asiantuntijaorganisaatio, joka luo oppimisen ja kehittymisen polkuja asiakkaan kanssa ympäri maailmaa. Räätälöidyt ratkaisut on suunniteltu ja toteutettu yhteistyökumppaneidemme ja suomalaisten asiantuntijoiden voimin.” Organisaation juuret juontavat Jyväskylän yliopistoon.

Onko Suomi-tuote edelleen kelvollinen? 

Maailma kiinnostui suomalaisesta koulutuksesta vuosituhannen vaihteessa Pisa-tutkimusten myötä, kun suomalaiskoululaiset listattiin maailman parhaiksi lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Sittemmin tulokset ovat laskeneet. Seuraava tulikoe Suomen osalta on joulukuussa, kun tuoreet Pisa-tulokset julkistetaan. Jos Pisa-tulokset heikkenevät, niin se on huono juttu. Kuka haluaa ostaa epäkuranttia tuotetta?

Expo 2020 -delegaatio tutustumassa Suomen osastoon.
Suomen suurlähettiläs Riitta Swan (vas.) kävi tutustumassa Suomen osastoon GESS Dubai 2016 -messuilla. Oikealla Finnish Business Councilin puheenjohtaja Jaana Räsänen-Pentti.

Tulokset puhuvat koulutusviennin puolesta 

Suomalaista opetussuunnitelmaa noudattavia kouluja on perustettu maailmalle nimenomaan hyvien Pisa-tulosten vanavedessä. Suomalaiset ryhtyivät kymmenisen vuotta sitten pyörittämään kahta "government schoolia" Arabiemiraateissa. Ala Ainissa sijaitsee ns. mix-gender-koulu, joka aloitti tyttökouluna, mutta nykyään poikia on 1.-3. luokilla. Koulu palvelee lähialueen asukkaita. Vastaavasti Abu Dhabissa on poikakoulu, joka toimii samalla periaatteella. Oppilaat ovat paikallisia islaminuskoisia arabeja. Molemmissa kouluissa on suomalainen rehtori ja yhteensä 50 suomalaista opettajaa. Tälläkin hetkellä on käynnissä opettajien rekrytointi Suomesta. Jussi Kainulainen vetää näitä molempia hankkeita.

Jussi Kainulainen sanoo, että vähitellen tulokset alkavat näkyä. Näiden vuosien aikana paikallisten lasten oppimistulokset ovat parantuneet selvästi kyseisissä kouluissa.  Mutta nämä kaksi koulua ovat tietysti vain murusia hiekka-aavikolla.
UAE Ministry of Education oli läsnä näyttävästi. Heidän tavoitteenaan on saavuttaa Pisa-voitto muutamassa vuodessa.
Tarve kehittyä ja näyttää 

UAE Ministry of Education on asettanut tavoitteeksi, että ennen vuotta 2020 maa on Pisa-tulosten kärjessä. Loppuukohan tällä kertaa aika kesken? Oppiminen on kuitenkin eri asia kuin maailman korkeimman pilvenpiirtäjän rakentaminen. Oppimiseen tarvitaan omaa tahtoa, motivaatiota ja ajattelutavan muutosta. Paikalliset täällä eivät ole tottuneet lukemaan, kuten me Suomessa. Ajattelisin, että muutokseen tarvitaan sukupolvia.

Toivon mukaan suomalaiselle koulutusviennille on sijansa jatkossakin. Pisalla tai ilman!

 
Dubaista
Marja-Terttu
mt@telegraafi.fi
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti