tiistai 28. marraskuuta 2017

Digiloikka 70-luvulta suoraan kärkikahinoihin

The Digital Evolution Index 2017 –tutkimuksen mukaan Yhdistyneet Arabiemiirikunnat kuuluu maailman kärkimaihin, kun puhutaan nopeasta digitaalisesta kasvusta ja sen innovatiivisesta johtamisesta. Tutkimukseen osallistui 60 maata, jotka tutkimusten perusteella jaettiin neljään kategoriaan: stand out, stall out, break out ja watch out.

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Singapore ja Uusi Seelanti erottuivat kärkikastina parhaassa stand out –kategoriassa. Näillä jokaisella katsottiin olevan ainutlaatuisesti johdettu digitaalinen maastrategia ja tarina, josta myös muut maat voisivat ottaa oppia. Huonoiten tutkimuksessa pärjäsivät watch out –kategoriaan jääneet Kreikka, Unkari, Slovenia ja Etelä-Afrikka.

Arabiemiirikunnat pyrkii vahvistamaan digitaalisen strategiansa avulla asemaansa maailmanlaajuisena tukikohtana neljännelle teolliselle vallankumoukselle. Aikomuksena on lisätä edistyksellisten digitaalisten  innovaatioiden ja tulevaisuuden teknologioiden käyttöä nopeassa aikataulussa.

Eteenpäin mennään kovalla vauhdilla

Viimeisen kahden vuoden aikana olen kokenut, että nuori yhteiskunta yrittää loikata 70-luvulta suoraan 2030-luvulle. Digitaalisia innovaatioita lanseerataan ja otetaan käyttöön jatkuvasti, mutta harvoin ne toimivat kunnolla. Hyvänä esimerkkinä ovat eri viranomaisten lanseeraamat kunnianhimoiset verkkoasioinnin muodot. Useimmiten verkkoasiointi päättyy siihen, että palvelu ei ole juuri nyt käytettävissä.

Asuin- ja hotellirakennuksia JBR:n rannassa.

Kaikkiin arkipäivän toimintoihin digitalisaatio ei ole vielä yltänyt. Tälläkin hetkellä maksamme vuokramme shekillä. Jos tarvitsee oleskeluluvan, vuokrasopimuksen tai ajokortin niin leimattavien dokumenttien määrä on valtava ja se tarkoittaa myös monissa eri virastoissa asioimista. Pankkitilin avaaminen vaatii myös kärsivällisyyttä.

Auton tankkaamisessa on kaksi ääripään vaihtoehtoa. Pienellä osalla autoilijoista on auton bensatankin luukkuun kiinnitettävä siru, josta bensa-asema tunnistaa auton ja sitä myötä veloittaa tankattaessa maksun suoraan omistajan tililtä. Toinen vaihtoehto on käteismaksu tankkaajapojalle auton ikkunasta. Jälkimmäistä tapaa käyttää edelleen varmaan 95 prosenttia autoilijoista.

Poliisit nappaavat todennäköisesti

Peltipoliiseja on paljon ja melkein kaikissa on oikeasti kamera. Nopeusrajoituksen saa yleensä ylittää 20 km/h, mutta sen jälkeen alkaa sakotus. Sakosta tulee melkein välitön tekstiviesti-ilmoitus kännykkään. Maksamisella ei ole kiire, mutta kun yrittää uusia autonsa vakuutusta tai katsastaa se (uudetkin autot katsastetaan kerran vuodessa), täytyy kertyneet sakot maksaa. Ja käteisellä, kortti ei käy. Lisäksi summakin voi yllättää, koska ihan aina ei tekstari saavu perille, vaikka kamera välähtää.

Dubain poliisi on hyvin varustautunut: Lamborghini, Bugatti, Ferrari...

Poliisiautotkin ovat näppäriä. Ne kuvaavat ympäristöään aktiivisesti uusimmalla digitaalisella teknologialla. Sakkotilille kertyy maksettavaa helposti vaikkapa kännykän käyttämisestä ajon aikana.  Lentokentällä kotiinpäin lähtiessä maksamattomat sakot voivat yllättää ikävästi: niinkin voi käydä, että saa päällensä maastapoistumiskiellon, kunnes sakot on kuitattu.

Toimivaa SmartGate-porttia odotellessa

Dubain lentoasemilla on lanseerattu viime kuukausina ns. SmartGate. Sen tarkoituksena on nopeuttaa maahantuloa. SmartGate-porttia voi käyttää jokainen, jolla on elektroninen passi ja joka on rekisteröinyt passinsa maahan tullessaan. Palvelu toimii vain joidenkin valtioiden passilla. Suomi kuuluu näihin maihin. Voi olla, että portit oikeasti toimivatkin joidenkin kohdalla, mutta itse en ole toistaiseksi onnistunut pääsemään SmartGaten läpi, vaan joutunut tähän asti joka kerta turvautumaan elävän maahantulovirkailijan palveluun.

SmartGate Dubain lentokentällä.


Arabiemiraateissa tavoitteisiin on tapana päästä, joten eiköhän digitalisoituminenkin saada kunnialla maaliin!

Terveisin
Marja-Terttu Dubaista
mt@telegraafi.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti