torstai 22. toukokuuta 2014

TET-harjoittelussa Telegraafilla

Olen ollut Telegraafilla TET-harjoittelussa kolme päivää, maanantaista 19. päivä lähtien. Tänään on viimeinen päiväni täällä.

TET-paikkaa hakiessani tiesin alusta lähtien, etten tahdo ”yleiseen TET-paikkaan” eli vanhempien työpaikkaan tai johonkin kahvilaan. Äitini ehdotti, että kävisin katsomassa viestintätoimisto Telegraafin nettisivuja.

Viestintäala oli minulle täysin vieras ammatti, mutta lukiessani nettisivuja kiinnostukseni heräsi. Kysyin äidiltäni, jos hän voisi soittaa ja kysyä ottavatko he TET-harjoittelijoita, jonka jälkeen soitin itse ja sovin tapaamisen.

Mielipide TET-jaksosta yleisesti

Mielestäni on hyvä, että jo kahdeksasluokkalaisilla on TET-jakso. Se opettaa vastuuta, koska työpaikka pitää hakea itse. Joillekin selviää myös asiallisen käyttäytymisen tärkeys, jotkut eivät nimittäin vieläkään ymmärrä, miten hyvien tapojen mukaan käyttäydytään.

TET-jaksolta saa hyviä ja huonoja kokemuksia, joita voi jakaa kaverin kanssa ja joista voi oppia. TET-jakson aikana oppii myös käyttäytymään työympäristössä katsomalla muita ja omien kokemusten kautta. On hyvä, että koululaiset pääsevät tutustumaan työelämään, jotta se ei aikanaan tule täysin uutena asiana. Joidenkin tulevaisuuden suunnitelmat voivat selkiintyä TET-jakson aikana.

TET-jakson lopussa TET-harjoittelun vastuuhenkilö ja TET-harjoittelija täyttävät arvioinnin, jossa arvioidaan -harjoittelijaa ja ammattia. Omaa toimintaa on hyvä arvioida ja saada siitä myös toisen ihmisen arvio.
Omasta mielestäni kahdeksannen luokan TET-jakso on liian lyhyt. Ensimmäinen päivä menee tottuessa uuteen ympäristöön. Toisena päivänä tietää jo, mitä tehdä ja on rennompi. Kolmas päivä onkin jo viimeinen päivä.

TET-jakso pidettiin mielestäni liian myöhään. Olisi ollut mukava saada kokeista pieni breikki aikaisemmin keväällä. Myöhäinen ajankohta vaikeutti myös muita asioita: esimerkiksi kevätjuhlan harjoituksia jäi väliin.
Koulussa TET-jaksosta ilmoittaminen oli hoidettu huonosti. TET-sopimuspaperit jaettiin vajaa kuukausi ennen niiden viimeistä palautuspäivää. Sen takia moni päätyi sukulaisten työpaikoille tai ala-asteen opettajan avustajaksi, vaikka he olisivat tahtoneet muualle.

Myös koulun muulle henkilökunnalle oli ilmoitettu huonosti tai ei ilmoitettu ollenkaan. TET-jakson kanssa päällekkäin oli uusien seiskaluokkalaisten tutustuminen, johon tukioppilaiden täytyi osallistua. Sekä koe, jonka siirtäminen pienensi kokeeseenlukuaikaa.

Miten viihdyin Telegraafilla

Kuten aikaisemmin kirjoitin, viestintä-ala oli minulle ennestään täysin vieras ala. Luettuani ensin Telegraafin nettisivut käsitykseni viestinnästä tarkentui. Aikaisemmin olin koulussa käsitellyt vain ihmisten välistä viestintää.

Ensimmäisenä työpäivänä lähdin liikkeelle avoimin mielin. Työntekijät ovat oikein mukavia, jonka ansiosta koin oloni heti tervetulleeksi.

Aluksi oletin pääseväni tekemään tavallisia TET-hommia, kuten kahvin keittoa ja hyllyjen järjestelemistä. Sain kuitenkin hommakseni etsiä sanomalehtien yhteystietoja.

Olen viihtynyt Telegraafissa oikein hyvin. TET-jakson aikana opin lisää yritysten viestinnästä ja sen tärkeydestä.

Kiinnostuin ammatista, koska siinä ollaan tekemisissä asioiden kanssa, joista olen kiinnostunut ja tarvitaan taitoja, joissa omasta mielestäni olen hyvä.

Maria Taalikka
TET-harjoittelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti