tiistai 22. syyskuuta 2015

Ongelmana FoMO?

Nykyaikana kaikkien oletetaan olevan aina tavoitettavissa ja ajan hermoilla. Usein pelätään sitä, että jokin kiinnostava uutinen, tärkeä päivitys tai mielenkiintoinen tapahtuma menee sivu suun. Sosiaalisen median kanavien selailu kymmenen minuutin välein siinä pelossa, että menettää tilaisuuden hauskanpitoon voi kieliä someaddiktiosta. Ilmiöstä puhutaan myös nimellä Fear of Missing Out, tuttavallisemmin FoMO.

Pelko ulkopuoliseksi jäämisestä

Ulkopuoliseksi jäämisen pelko ei ole uusi ilmiö, mutta somen aikakaudella se on kasvanut uusiin mittasuhteisiin. FoMO:sta kärsivälle tyypillistä on huoli siitä, ettei omaa aikaa tule käytettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Vaivalle leimallista on myös halu olla jatkuvasti kytköksissä muihin ihmisiin ja heidän tekemisiinsä.
Kuulemme entistä helpommin houkuttelevista tapahtumista, ja näemme listan niiden osallistujista. Tapahtumasta someen ladatut päivitykset ja kuvat vahvistavat mielikuvaa siitä, että jotakin hauskaa on jäänyt kokematta. Polttavat puheenaiheet poimitaan enenevässä määrin somesta. Keskusteluun on vaikea osallistua, jos ei tiedä mistä puhutaan.

Pitääkö minun olla aina tavoitettavissa?

Sen lisäksi että oletamme muiden olevan aina viestintävälineiden äärellä, tunnemme velvollisuutta olla myös itse yhteydenottojen ulottuvissa.  Työtätekevän ihmisen täytyy luonnollisesti olla tavoitettavissa ja työtehtäviensä tasalla. Samoin yrityksillä on velvollisuus pitää huolta somekanaviensa ylläpidosta ja asiakaspalvelusta sekä niiden toimivuudesta. Työstä voi vaihtaa vapaalle, mutta somesta irtautuminen on vaikeampaa. Se on kuitenkin mahdollista.

Nauti nykyhetkestä

Vaikkei itsellä varsinaista ongelmaa olisikaan, voi priorisoinnin jalosta taidosta olla hyötyä. Nykyhetkeen keskittyminen tekee välillä hyvää.

Tässä muutamia mielestäni toimivia vinkkejä:
  1. Hyväksy, ettet voi olla kaikessa läsnä. 
    Nauti nykyhetkestä ja arvosta omaa elämääsi ja valintojasi.
  2. Pidä välillä taukoa somesta. 
    Sinun ei tarvitse hylätä somea kokonaan, mutta voit aikatauluttaa ja rajoittaa sen käyttöä.
  3. Muista, ettet ole yksin ahdistuksesi kanssa. 
    Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan yli puolet ihmisistä kokee toisinaan FoMO:a.
  4. Tiedosta, että sosiaalinen media on täynnä illuusioita. 
    Kun ihmisillä menee hyvin tai heille tapahtuu jotakin kiinnostavaa, he haluavat kertoa siitä muille.
  5. Ei kannata luoda itselleen turhaa kiireen tuntua. 
    Tärkeät uutiset saavuttavat sinut kyllä. Elä vapaa-ajalla omien aikataulujesi mukaan. 

Kärsitkö sinä FoMO:sta? Täällä voit tehdä suuntaa antavan testin.


Terveisin,
Emma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti