maanantai 22. toukokuuta 2017

Selätä lomalle jäämisen stressi

Paljon puhutaan lomastressistä: lomalla pitäisi ehtiä nähdä kaikki ystävät ja sukulaiset, vierailla kylpylässä ja huvipuistossa ja silti pystyä rentoutumaan. Lomastressistä olen opetellut luopumaan, mutta se useammin vaivaava asia tuntuu olevan lomallejäämisen stressi.

Tässä muutama vinkki lomalle lähtöä varten:  
  1. Muista laittaa lomavastaaja päälle. Se helposti unohtuu, mutta on tärkeä juttu. Silloin muut tietävät, että olet poissa, eivätkö kuumeisesti odota sinulta vastausta sähköpostiinsa. Se myös kertoo, koska palaat asiaan ja keneen voi ottaa yhteyttä kiireellisessä tapauksessa.
  2. Aikatauluta viikkosi. Viimeiseen työviikkoon voi jäädä yllättävän monta työtehtävää. Siksi on hyvä arvioida, mitä ehtii, mikä on kiireistä ja minkä voi jättää loman jälkeiseen aikaan tehtäväksi. 
  3. Kerro muille mitä sait aikaan. Koska jään lomalle yleensä viimeisenä, palaan myös viimeisenä. Siksi on hyvä, että työkaverini tietävät mitä asioita on heidän lomansa aikana edistetty ja mitä on vielä kesken.
  4. Tee lista keskeneräisistä töistä. Vaikka sitä kuinka ajattelisi, että kyllä nuo työt ja luvatut asiat pysyvät mielessä yhtä kirkkaina kuin nyt, niin useampi viikko lomalla tyhjentää aivot tehokkaasti. Itse teen listan työtehtävistä sekä siitä mihin kohtaan asian hoitaminen on jäänyt ja milloin se pitää saada valmiiksi.
  5. Sovi somevastuut. Yrityksen somekanavien päivittäminen on tärkeä muistaa myös kesäaikaan. Sopikaa yhdessä, kuka tekee päivitykset tai ajasta valmiiksi useampi päivitys. Muista myös, että meiltä saat apua koko kesän ajan!
  6. Siivoa sähköpostisi. Käytit sitten kansiorakennetta, luokitteluja tai muuta keinoa pitää sähköpostisi järjestyksessä, tee siivous vielä ennen kuin jäät lomalle. Kun sähköpostiisi kuitenkin loman aikana tulee paljon lisää postia, ovat vanhat käsitellyt asiat ainakin järjestyksessä ja niihin on helppo palata.
  7. Muista vaihtaa salasanasi. Salasana kannattaa vaihtaa, jos se on vanhenemassa loman aikana. Kannustan myös valitsemaan salasanan, jonka muistaa myös lomalta tullessa! Luulen, että elokuussa aika moni IT-tuki on täynnä yhteydenottoja lomalta palaajilta, joiden salasana on kummallisesti kadonnut loman aikana :)
Ja sitten, laita kone kiinni, siivoa työpöytäsi, ota työavaimet taskuun ja sulje työpaikkasi ovi lähtiessäsi! Oikein rentouttavaa lomaa ja aurinkoa kesään!Terveisin,
Anna
anna.koivisto@telegraafi.fiTeksti julkaistu 06/2014, päivitetty 05/2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti