torstai 10. heinäkuuta 2014

Lomallejääntistressiä välttelemässä

Olen ollut toimistomme ainoa työntekijä tämän viikon. On hassua, kun voi esimerkiksi laulaa Spotify:n tahdissa täysillä - ilman että se tekee työkavereitani hulluiksi. Kiirettä on pitänyt koko viikon, sillä yllättävän moni asiakkaamme ja yhteistyökumppanimme on töissä näin keskellä heinäkuuta.

Paljon puhutaan lomastressistä, joka liittyy siihen, että lomalla pitäisi ehtiä tehdä kaikki ja silti rentoutua. Se ei minua tunnu vaivaavan, mutta yritän välttää sen sijaan viimeisen työviikon lomallejääntistressiä hyvällä suunnittelulla!

Tässä muutama vinkki:
  1. Muista laittaa lomavastaaja päälle. Se helposti unohtuu, mutta on tärkeä juttu. Silloin muut tietävät, että olet poissa, eivätkö kuumeisesti odota sinulta vastausta sähköpostiinsa. Se myös kertoo, koska palaat asiaan ja keneen voi ottaa yhteyttä kiiretapauksessa.
  2. Aikatauluta viikkosi. Viimeiseen työviikkoon voi jäädä yllättävän monta työtehtävää. Siksi on hyvä arvioida, mitä ehtii, mikä on kiireistä ja minkä voi jättää loman jälkeiseen aikaan tehtäväksi. 
  3. Kerro muille mitä sait aikaan. Koska jään lomalle viimeisenä, palaan myös viimeisenä. Siksi on hyvä, että työkaverini tietävät mitä asioita on heidän lomansa aikana edistetty ja mitä on vielä kesken.
  4. Tee lista keskeneräisistä töistä. Vaikka sitä kuinka ajattelisi, että kyllä nuo työt ja luvatut asiat pysyvät mielessä yhtä kirkkaina kuin nyt, niin useampi viikko lomalla tyhjentää aivot aika tehokkaasti. Itse teen listan työtehtävistä sekä siitä mihin kohtaan asian hoitaminen on jäänyt ja milloin se pitää saada valmiiksi.
  5. Siivoa sähköpostisi. Käytit sitten kansiorakennetta, luokitteluja tai muuta keinoa pitää sähköpostisi järjestyksessä, tee siivous vielä ennen kuin jäät lomalle. Kun sähköpostiisi kuitenkin loman aikana tulee paljon lisää postia, ovat vanhat käsitellyt asiat ainakin järjestyksessä ja niihin on helppo palata.
  6. Muista vaihtaa salasanasi, jos se on tarpeen. Salasana kannattaa vaihtaa, jos se on vanhenemassa loman aikana. Kannustan myös valitsemaan salasanan, jonka muistaa myös lomalta tullessa! Luulen, että elokuussa aika moni IT-tuki on täynnä yhteydenottoja lomalta palaajilta, joiden salasana on kummallisesti kadonnut loman aikana =)

Ja sitten, laita kone kiinni, siivoa työpöytäsi, ota työavaimet taskuun ja sulje työpaikkasi ovi lähtiessäsi! Oikein rentouttavaa lomaa ja aurinkoa kesään!


Terveisin,
Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti