maanantai 19. syyskuuta 2016

Facebook suosituin Lähi-idässä

Facebook  on Lähi-idän suosituin sosiaalisen median kanava. Middle East Public Relations Associationin (MEPRA) mukaan alueella on yli 120 miljoonaa Facebookin käyttäjää. Eniten Facebookin kautta pyöritetään videoita. WhatsApp kirii hyvänä kakkosena. Twitter ja YouTube kasvavat kovaa vauhtia. Sosiaalista mediaa kulutetaan lähes ainoastaan mobiilina. Eikä ihme, sillä täällä puhelimella on väliä.

Viranomaiset viestivät somen kautta

Monet alueen johtajista ja viranomaiset ovat ottaneet sosiaalisen median nopeasti käyttöönsä. Koulun sulkemiset, loma-ajat ja kaikki kansalaisiin liittyvä virkaviestintä levitetään ja luetaan myös sosiaalisen median kautta. Valtakunnansovittelija Minna Hellettä siteeraten: virkamies twiittaa aina kahdesti. Suomessa twiittaillaan suomeksi ja ruotsiksi, täällä arabiaksi ja englanniksi.

Hyvänä esimerkkinä on oman lapseni viimeisin loma, Eid Al Adha, syyskuun alussa. Siihen liittyvät koulun lomapäivät sain tietää viranomaisilmoituksena twitteristä ja sen jälkeen vasta koulun kautta. Tämä johtuu siitä, että viranomaisilmoitukset kerrotaan samaan aikaan kaikille, myös kouluille.

Draamaa suoraan eetteriin

Mieleenpainuvin tapaus on se, miten Dubain hallitsija Sheikki Mohammed (6,7 miljoonaa seuraaja Twitterissä) teki täsmäiskun paikallisiin virastoihin eräänä syyskuisena aamuna klo 9 todetakseen, että lähes kaikkien johtajien tuolit olivat tyhjinä. Vierailu videoitiin reaaliaikaisena ja jaettiin sosiaalisen median kanavissa.

Tunnelma oli melko hyytävä, kun Dubain hallitsija siirtyi hitaasti toimistosta toiseen ilman ensimmäistäkään tervehdittävää. Draamaa kerrakseen. Vierailun päätteeksi 9 virkamiestä sai lähteä ”eläkkeelle”. Sosiaalinen media teki tehtävänsä. Seuraavana päivänä aiheesta ei enää uutiseksi ollut.

Perinteinen media voi hyvin valtion varoin

Perinteinen media voi Lähi-idän alueella hyvin päivittäen ympäri vuorokauden kattaviakin juttuja sosiaalisen median kautta luettavaksi. Hallitukset tukevat printtimedioita ja tv-kanavia pitääkseen ne elinvoimaisina. Molemmissa tuotetaan materiaalia sekä arabiaksi että englanniksi.

Täällä linjataan kovaa vauhtia sosiaaliseen mediaan liittyviä käytäntöjä. Kanaviahan käyttävät myös täällä asuvat expatit. Me expatit olemme tottuneet kertomaan vapaammin, joten linjausta tarvitaankin.




Dubaista
MT
mt@telegraafi.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti